fbpx
Wekelijks nieuwe bieren

Voor 12.00 uur besteld = zelfde dag verzonden

internationale levering
Taal
Account

Liefhebbers

Winkelwagen

WAT MAAKT BARREL AGED BIER ZO SPECIAAL?

Datum

Naast het gebruik van zeldzame hopsoorten en exotische ingrediënten, is er nog een manier om een echt exclusief bier te brouwen. Voor de kenners zal dit geen nieuws zijn, maar we doelen hiermee op barrel aging. Als een bier barrel aged is betekent dit dat

Naast het gebruik van zeldzame hopsoorten en exotische ingrediënten, is er nog een manier om een echt exclusief bier te brouwen. Voor de kenners zal dit geen nieuws zijn, maar we doelen hiermee op barrel aging. Als een bier barrel aged is betekent dit dat het bier is gerijpt op een houten vat. Het laten rijpen van het bier op houten vaten voegt een extra dimensie toe aan het bier. En deze extra dimensie proef je natuurlijk terug als je het geluk hebt eens zo’n biertje te kunnen proeven. 

Het rijpen van barrel aged bieren wordt meestal gedaan op eikenhouten vaten. Voordat het bier op het vat gezet wordt, wordt het vat gebruikt om andere dranken te rijpen, zoals bourbon, rum, whisky of wijn.Het rijpen van het bier op vaten waar ook al een andere drank in gerijpt heeft voegt een karakteristieke aroma en een net even andere smaak toe aan het bier. Hierdoor wordt een bier ècht uniek. Daarnaast wordt de smaak van zo’n bier vaak als intenser beleeft. Echt iets voor de fijnproevers. Het rijpen van bier op zulke vaten kan soms wel maanden tot jaren duren, dus om een karakteristieke smaak te ontwikkelen en verfijnen heb je wel even geduld nodig. Maar dan is het resultaat ook vaak overweldigend. Het rijpingsproces zorgt voor een diepe en complexe smaak, omdat het oorspronkelijk gebrouwen bier wordt aangevuld met de kenmerken van het vat waarop het bier gerijpt is. 

Biersoorten die vaak gebruikt worden om te rijpen op vaten zijn stouts, porters en barley wines – dus vaak de wat zwaardere bieren. Maar het staat een brouwer natuurlijk vrij om te experimenteren, dus een sour ale of een wheat beer kunnen ook zeker gerijpt worden om er een barrel aged bier van te maken. Omdat het toch vaak de zwaardere bieren zijn die gerijpt worden op de houten vaten worden de stouts, porters en barley wines op deze manier aangevuld met tonen van vanille, karamel en het soort drank wat eerder op dat vat gerijpt heeft. 

Barrel aged bieren zijn populair onder bierliefhebbers omdat ze een unieke en rijke smaak hebben. Daarbij worden er vaak maar kleine hoeveelheden van gebrouwen, omdat het lang duurt om het bier te laten rijpen en omdat er speciale vaten gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat dit soort bieren vaak erg exclusief zijn. Wij zijn fan. De smaak is uniek en verfijnd. Net even anders dan je van andere speciaalbieren gewend bent.

Meer
blogs

Filter op

Bier soort
Bier soort
Toon meer
Bier brouwerij
Bier brouwerij
Toon meer
Bier land
Bier land
Toon meer

Vakantie mededeling

17 juni t/m 3 juli hebben we vakantie.

De bestellingen worden in deze periode op 5 momenten verzonden

10% Korting op je bestelling!

Gebruik deze code:
SPECIALKORTING

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

Wij verkopen alleen aan klanten van 18 jaar of ouder