fbpx
Wekelijks nieuwe bieren

Voor 12.00 uur besteld = zelfde dag verzonden

internationale levering
Taal
Account

Liefhebbers

Winkelwagen

Bewaarbier

Datum

Bewaarbier, ook wel bekend als ‘vintage bier’ of ‘rijpingsbier’, is bier dat is gebrouwen om gedurende langere periodes te worden bewaard en gerijpt, vergelijkbaar met wijn. Dit type bier wordt meestal gebrouwen met speciale ingrediënten en technieken om complexe smaakprofielen te ontwikkelen die zich in

Bewaarbier, ook wel bekend als ‘vintage bier’ of ‘rijpingsbier’, is bier dat is gebrouwen om gedurende langere periodes te worden bewaard en gerijpt, vergelijkbaar met wijn. Dit type bier wordt meestal gebrouwen met speciale ingrediënten en technieken om complexe smaakprofielen te ontwikkelen die zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen en verbeteren Niet alle bieren zijn goede kandidaten voor de effecten van rijping en bewaring. Tenzij het bier zuur is, gerookt is of een ander dominant karakter heeft, zoals sterke kruiden, moet het alcoholgehalte minimaal 8% zijn. Alcohol werkt als conserveermiddel, vertraagt ​​de effecten van de tijd en zorgt ervoor dat rijpere smaken zich kunnen ontwikkelen. Zure en gerookte bieren bevatten andere conserveermiddelen (melkzuur en rookfenolen) die de effecten van veroudering op een positieve manier kunnen vertragen en veranderen. Ideale stijlen die in de kelder bewaard kunnen worden: Barleywines, Imperial Stouts, Quads in Belgische stijl en andere bieren met een hoog alcoholgehalte en donkere mout. Op vat gerijpte zuren en rauchbiers hebben een lagere alcoholgehalte, maar kunnen prachtig verouderen. Het verouderen van bier is een zorgvuldig proces. Het bier wordt meestal bewaard in flessen met kurken of speciale kroonkurken om zuurstoflekkage te minimaliseren. Veel bewaarbieren worden hierom voorzien van een prachtige waxlaag. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn ook cruciale factoren die de kwaliteit van bewaarbier beïnvloeden. Opslag: Zoek een koele, donkere ruimte. Temperatuur beïnvloedt de snelheid van oxidatie, wat na verloop van tijd kan leiden tot gunstige sherry- en portachtige eigenschappen. Bij hogere temperaturen zijn de effecten versneld en minder plezierig. 10 tot 15 graden is de ideale temperatuur. Flessen met kroonkurk rechtop bewaren. Dit zorgt ervoor dat de kleine hoeveelheid zuurstof in de hals van de fles/het blikje minder oppervlaktecontact met het bier heeft. Flessen met kurkafsluiting kunnen het best horizontaal bewaard worden, dit om uitdroging van de kurk te voorkomen. Smaakevolutie: Gedurende de jaren kunnen bewaarbieren verschillende smaakveranderingen ondergaan. Ze kunnen milder worden, de scherpe randjes van alcohol kunnen verdwijnen, en nieuwe smaaktonen kunnen zich ontwikkelen. Dit maakt het proeven van bewaarbier een boeiende ervaring. Wat kun je verwachten qua smaken: Verwacht dat een aantal van de volgende kenmerken zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen bij sterke, donkere bieren:
  • De alcoholische smaak van een bier wordt uiteindelijk milder en creëert nieuwe, van veroudering afgeleide smaken zoals fruitigheid, karamel en toffee.
  • Donkerdere mouten creëren sherry- en portaroma’s. Met name amberkleurige mouten veranderen in sherrytonen en gebrande mouten ontwikkelen chocoladeachtige en portachtige kenmerken. Geroosterde mouten hebben ook antioxiderende eigenschappen, waardoor de verouderingseffecten op de smaak van het bier worden vertraagd.
  • De gistachtige, aardse smaken van bieren in Belgische stijl kunnen zich na rijping ontwikkelen tot vanille-, leer- en tabakskenmerken.
  • De body van een bier wordt langzaam dunner doordat mouteiwitten wegvallen. Deze vind je onderaan de fles. Je kunt deze bieren het beste langzaam in het glas uitschenken.
  • Een zeldzaam consistent element: de eikenhouten smaken van vatrijping blijven redelijk stabiel in de loop van de tijd. De perceptie van de kenmerken van het vat kan toenemen naarmate andere smaken zachter worden of toenemen met de leeftijd. Langzaam zullen de vanillesmaken verdwijnen, maar de kenmerken van kokosnoot en kaneel blijven over het algemeen behouden.
  • Hoppigheid en bitterheid vervagen na verloop van tijd en kunnen subtiele fruitige kenmerken achterlaten.
Bij vatgerijpte zure bieren kun je de volgende veranderingen verwachten:
  • De zuurgraad wordt langzaam milder met de tijd. Het kan leiden tot een complexer en delicater bier naarmate andere smaken de kans krijgen om te ontstaan.
  • Wilde gisten, met name Brettanomyces, blijven langzaam op de fles gisten, waardoor na verloop van tijd complexere aroma’s en een droger bier ontstaan. Tijdens het bewaren zal deze langzame en stabiele gist alle resterende suikers opeten, waardoor unieke kruidige, fruitige en funky aroma’s ontstaan.
  • Als het bier fruit bevat, zal een deel van dat fruitige karakter verzachten naarmate de zuurgraad en smaak fluctueren.
Brouwerijen brengen bier uit dat klaar is om te drinken. Dit is de tijd dat het bier staat zoals de brouwmeester het bedoeld heeft. Niet alle bieren zijn perfect om te laten rijpen, en drink het bij twijfel vers. Drink er eentje vers! Begrijpen hoe bier in de loop van de tijd verandert, werkt alleen als je om te beginnen begrijpt hoe het smaakte. Als er een bier is dat je wilt bewaren, koop er dan twee (of meer!) en zorg ervoor dat je er snel één opent.

Meer
blogs

Filter op

Bier soort
Bier soort
Toon meer
Bier brouwerij
Bier brouwerij
Toon meer
Bier land
Bier land
Toon meer

Vakantie mededeling

17 juni t/m 3 juli hebben we vakantie.

De bestellingen worden in deze periode op 5 momenten verzonden

10% Korting op je bestelling!

Gebruik deze code:
SPECIALKORTING

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

Wij verkopen alleen aan klanten van 18 jaar of ouder